BRF Bryggaren

FAKTA

  • Dött vatten är ett äldre begrepp för gasfritt vatten. Syre, kolsyra och kvävgas som är uppbundna mellan atomerna i H2O är eliminerade. I dött vatten skapas ingen korrosion och vattnet är en effektiv energibärare.
  • Vanligt kranvatten innehåller upp till 9 mg syre per liter i atmosfärstryck.
  • Avgasat (dött) vatten har mindre än 1 mg syre per liter.

Dött vatten i Eslöv

HSB föreningen Brf Bryggaren i Eslöv hade problem med gaser i systemvätskan i sitt värmeledningssystem. Tidigare hade man provat såväl avgasare som att tillsätta kemikalier i vätskan, för att försöka förhindra korrosion och driftstörningar.

TTM Energiprodukters produktchef Per-Olof Illerstam kallades in för att göra en besiktning av systemet och en analys av systemvätskan. Illa, sa Illerstam – värmesystemet fungerar illa.

Per-Olof kunde konstatera att den befintliga avgasaren var trasig och inte hade reducerat syrgasvärdet tillräckligt, systemet läckte och fick kontinuerligt fyllas med nytt vatten (vilket adderade nya gaser). Kemikalierna, som var tillsatta i största välmening, hade förvärrat situationen genom att skapa hög konduktivitet (ledningsförmåga) i vattnet och gjorde därmed systemet än mer känsligt för korrosion. Man behandlade symptomen istället för orsaken.

Fördjupning

Dött vatten i Eslöv
Tillbaka till referenser

Besöksadress

TTM Energiprodukter AB
Slöjdaregatan 5
393 53 Kalmar

Produktion och godsadress

TTM Energiprodukter AB
Franska vägen 6
393 56 KALMAR

Kontakt

Tel. +46 480 41 77 40
Fax +46 480 109 23
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fakturaadress

TTM Energiprodukter AB
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Org.nr. 556650-9286

Nyhetsbrev