Ring oss: 0480-41 77 40 (vard. 08:00 – 16:30)

Lågt tryck i systemet? Kolla säkerhetsventil och expansionskärl!

Har du koll på expansionskärlet och om säkerhetsventilen släpper ut vatten? Dåligt tryck i värmesystemet beror ofta på krånglande expansionskärl eller en säkerhetventil som läcker. Inte sällan är utloppet draget rakt ner i en avloppsbrunn, utan möjlighet att löpande hålla ett öga på eventuellt utsläpp. Gör inte så!

Säkerhetsventil och expansionskärl bör lätt kunna övervakas för att snabbt upptäcka eventuella fel i systemet. I värsta fall kan läckage från säkerhetsventilen misstas för dolda läckage i systemet. Kostsamma läckagesökningar skulle kunnat undvikas om du bara haft koll på utloppet.

Enklast är att koppla indikeringskärlet Indi till utloppet. Då får du lätt koll på om säkerhetsventilen släppt ut vätska. Indi monteras väl synligt på vägg nära säkerhetsventilen, vars utloppsledning dras genom Indi. Avloppsrör dras sedan från Indis breddavlopp till närmaste golvbrunn. Om säkerhetsventilen släpper ut vatten stiger nivån i kärlet och den rödmarkerade indikatorn kommer upp ur locket och blir lätt synlig. Om trycket varit för högt behöver något åtgärdas, ofta expansionskärlet.

Att gång på gång ersätta vätskan som släppts ut med nytt gashaltigt vatten kan vara förödande. Mer om det kan du läsa under NoXygen.

FAKTA

  • Mycket tid och pengar läggs på att leta läckage i system som har felaktiga säkerhetsventiler.
  • INDI varnar för felaktiga tryck
  • INDI har RSK 500 01 03